dinsdag 4 juni 2013

# Ding 20 Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken

Tja wat zal ik er van zeggen. Mijn eerste reactie was: Wat een oude informatie, is er na 2008 dan niets meer verschenen over bibliotheek 2.0? Ook veel nietwerkende linkjes ertussen. In tweede instantie was de reactie: Je moet er natuurlijk eerst over praten en schrijven om uit te leggen wat het inhoud. Nu, jaren later is iedereen, op zijn eigen manier, aan de slag! Geen woorden meer maar daden. Zoals gezegd in het artikel van Frankwatching uit 2009: 2.0 speelt een steeds grotere rol in organisaties. In plaats van een hype is het steeds vaker wezenlijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Zou het echt zo zijn? Het klinkt als een open deur, maar waar het om draait in 2.0 is bewustwording en gedragsverandering.In al onze uitingen moeten we ons bewust zijn van de kracht van nieuwe media. Uit het wel erg Amerikaanse manifest Bibliothecaris 2.0 vond ik regel 9 Ik wacht niet tot iets perfect is voor ik het presenteer, later verbeter ik het wel op basis van gebruikersreacties wel een typerende. Hier zijn wij namelijk niet zo sterk in! Wij zorgen er het liefst voor iets echt voor elkaar hebben voor we er mee naar buiten komen. Op onze manier proberen we aan te haken, mee te doen, maar het lukt nog niet echt heel goed. Soms ook wel, de vernieuwde website bijvoorbeeld is een goed voorbeeld. Misschien staan er na de cursus nieuwe bloggers, facebookers, twitteraars op? Ik volg de blogs van Jan Klerk, Edwin Mijnsbergen en Marc Dekkers al een tijd. Ze zijn inhoudelijk goed en soms verrassend. Waar zijn trouwens de vrouwen? En zoals Rick Anderson zei in Away from Icebergs, vertaald in het Nederlands:Bibliotheken moeten minder collectioneren maar de de toegangspoort worden tot alles. Is er toch hoop voor de toekomst!

3 opmerkingen:

  1. Zo nu en dan duiken er in de mailbox alerts op. Leuk om te lezen dat mensen nog steeds ontdekken via 23 dingen. Het klopt ook wel dat er sindsdien minder over alle bijbehorende zaken is geschreven als zodanig. Het begon met de theorie, maa groeide inderdaad meer en meer uit tot praktijk. Toen schreef ik veel over de mogelijkheden van Wiki's inderdaad, nu beheer ik een grote, over de geschiedenis van de horeca in Middelburg, prachtig toch? Succes met de afronding van de cursus!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er zijn ook wel vrouwelijke bibliobloggers. Wat mij betreft behoort bijvoorbeeld Jeanine Deckers met haar blog Tenaanval tot de beste bibliobloggers van Nederland. Ze signaleert vaak grappige, opmerkelijke, interessante projecten en ontwikkelingen (vaak in het buitenland) en schrijft regelmatig blogs die tot nadenken stemmen. Voor haar blog zie: http://tenaanval.wordpress.com/

    Bart

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk dat je mijn naam noemt in dit artikel. Ik plaats regelmatig artikelen op mijn blog www.comee.nl. Maar toch denk ik dat je Mark Deckers bedoeld. Correct?

    Marc Dekkers

    BeantwoordenVerwijderen